Advies

Hoe verpot u een plant in een Terracotta pot? Een stap-voor-stap gids!

terracotta pot verpotten

Het verpotten van planten is een cruciale stap in hun groeiproces. Of u nu een nieuwe plant heeft gekocht of vindt dat uw huidige plant een groter huis nodig heeft, het is belangrijk om uw plant op de juiste manier te verpotten. Zo voorkomt u een ongezonde plant en bijgevolg een ongelukkige eigenaar! 

Het kiezen van de juiste pot is een belangrijk onderdeel van het verpottingsproces. Wanneer u kiest voor een terracotta pot van Terra Outdoor Collection kiest u dus niet alleen voor een mooie toevoeging aan uw tuin. Ze bieden immers ook tal van voordelen zoals duurzaamheid en een goede luchtdoorlatendheid. In deze blogpost leggen we uit hoe u een plant het beste kunt verpotten in een terracotta pot.

Waarom terracotta potten?

Naast hun mooie, rustieke uiterlijk dat u meteen terug katapulteert naar het Oude Rome, staan terracotta potten ook bekend om hun poreuze aard. Dit helpt om het vochtgehalte in de grond in balans te houden. Ze zijn daarom zeer geschikt voor planten die goed groeien in goed doorlatende grond en een meer gelijkmatige vochtigheid vereisen. Ideaal voor uw tuinplanten dus! 

Benodigdheden voor verpotting

Stap 1: Kies de juiste terracotta pot

Kies een terracotta pot die minimaal 5 tot 10 cm groter is in diameter dan de huidige pot van de plant. Zo hebben de wortels voldoende plaats om zich te zetten en kan de plant nog verder groeien. 

Zorg er daarnaast voor dat er een afvoergat aan de onderkant van de pot zit. In de terracotta potten van Terra Outdoor Collection is standaard zo’n afvoergat voorzien. Zo kan overtollig water steeds weglopen wanneer de plant te veel water heeft gekregen en voorkomt u wortelrot. 

Indien u voor een groot exemplaar gaat, kan u de pot ook best ineens op de juiste plek neerzetten. Zo voorkomt u dat u achteraf uw rug zou bezeren bij het verplaatsen van de zware, met potgrond gevulde terracotta pot. Denk hierbij ook al na of u de pot graag op terracotta voetjes zet om de afwatering nog verder te bevorderen. 

terracotta plantenpot

Stap 2: Voorbereiding van de terracotta pot

Plaats op de bodem van de terracotta pot een laagje van scherven, grotere stenen of een koffiefilter over het afvoergat om te voorkomen dat grond ontsnapt. Door scherven of stenen te gebruiken, zorgt u er bovendien ook voor dat de onderste laag luchtig blijft en dat het water goed weg kan. Zo vermijden we opnieuw dat de wortels in water kunnen blijven staan. Vul vervolgens verder aan met een dunne laag potgrond. 

Stap 3: De plant klaarmaken

Neem de plant voorzichtig uit de kwekerspot om te zien hoeveel potgrond u onderaan nog dient bij te vullen. 

Dit doet u best door de basis van de stengels voorzichtig vast te nemen. Let er hierbij op dat u de plant niet beschadigt. Daarna kantelt u de pot best op zijn kop of op zijn zijkant en trekt u de plant met potgrond en al, voorzichtig eruit. 

Stap 4: Plaatsing van de plant

Plaats de plant daarna in het midden van de nieuwe terracotta pot. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit of blote wortel (afhankelijk van soort plant), zo’n 5 centimeter lager komt dan de rand van de pot.

Stap 5: Aanvullen met aarde

Vul de ruimte rondom de plant aan met verse potgrond en druk dit licht aan. Let er opnieuw op dat u ongeveer 5 centimeter ruimte overlaat aan de bovenkant van de terracotta pot.

Stap 6: Water geven en verzorgen

Geef de plant direct na het verpotten voldoende water en zorg dat het overtollige water mooi kan weglopen. Als u wilt, kan u ook langzaam vrijkomende meststoffen aan de potgrond toevoegen. Doorgaans zitten deze meststoffen ook al in de potgrond zelf en hoeft u de plant in de eerste maanden dus nog niet meteen bij te mesten. 

Stap 7: Genieten van het uitzicht

Nu uw plant succesvol is verpot in een kwalitatieve terracotta pot van Terra Outdoor Collection, is het tijd om achterover te leunen en te genieten van het verfraaide uitzicht op uw tuin. Uw terracotta pot maakt van uw tuin een echte blikvanger en zorgt er bovendien voor dat uw planten in topvorm blijven. Een echte win-winsituatie dus! 

Conclusie

Het verpotten van uw planten in een kwalitatieve terracotta pot van Terra Outdoor Collection kan de gezondheid en groei van uw planten aanzienlijk verbeteren. Dankzij de ademende eigenschappen en de andere voordelen van terracotta, is het altijd een slimme keuze voor uw tuin. Met de juiste zorg en aandacht zal u jarenlang van de nieuwe plant in uw terracotta pot genieten. Voor meer tips en adviezen, of om onze collectie van handgemaakte terracotta potten uit de Impruneta streek in Toscane te bekijken, kan u onze webshop bezoeken of contact met ons opnemen.