Advies

Het onderhoud en de verzorging van Terracotta potten (Ultieme Gids)

Onderhoud en verzorging van terracotta potten

Terracotta potten zijn een populaire keuze voor tuiniers vanwege hun duurzaamheid, ademend vermogen en esthetische aantrekkingskracht. Toch vereist ook terracotta wat liefde en aandacht om zijn schoonheid te behouden en levensduur te verlengen. In deze blogpost belichten we enkele belangrijke tips voor het onderhoud en de verzorging van uw terracotta potten.

#1 Reinig uw terracotta potten regelmatig

Het regelmatig schoonmaken van uw terracotta potten zal de levensduur aanzienlijk verlengen. Gebruik een zachte borstel en wat water om vuil, stof en algen te verwijderen. Dit helpt niet alleen om de potten er mooi te laten uitzien, maar voorkomt ook de ophoping van schadelijke bacteriën of schimmels in uw terracotta pot. 

#2 Voorkom vorstschade aan uw terracotta potten

Hoewel onze terracotta potten uit de Toscaanse Impruneta-streek vorstbestendig zijn, is het een goed idee om extra voorzorgsmaatregelen te nemen bij extreem koude omstandigheden. Plaats de potten bijvoorbeeld op terracotta voetjes om direct contact met de grond te vermijden.

Wees daarnaast ook voorzichtig bij het hanteren van uw potten in de wintermaanden. Probeer geen bevroren potten te verplaatsen, ze kunnen immers aan de grond vastvriezen en barsten bij het loswrikken. Laat ze op een natuurlijke wijze ontdooien en gebruik nooit kokend water.

#3 De afwatering van uw terracotta potten

Drainage is essentieel voor de gezondheid van uw planten, maar ook voor de levensduur van uw terracotta pot. We raden aan om uw pot steeds op een ondergrond te plaatsen die afwatering via de gaten onderin de pot toelaat. Zo voorkomt u op termijn vlekken op uw terras. 

Indien nodig, kan u ook hiervoor uw pot op terracotta voetjes plaatsen. Deze eenvoudige stap zorgt voor een goede afwatering en luchtcirculatie, waardoor overtollig water altijd weg kan stromen. Zorg er daarbij ook voor dat de afvoergaten altijd vrij zijn.

#4 De kleur van uw terracotta pot behouden

Water kan de terracotta licht doen verkleuren. Doordat het water mee verdampt door de wanden van de pot, zal er een kalklaagje aan de buitenkant van de potten ontstaan. Hierdoor kunnen de terracotta potten lichtjes verkleuren. Als u dat niet mooi vindt, kan u het kalklaagje gemakkelijk met wat water, azijn en een spons verwijderen.

Wilt u graag dat uw pot zo gelijkmatig mogelijk verkleurt? Dan kan u deze best door en door nat maken alvorens u de plant gaat verpotten. Dit zorgt ervoor dat de terracotta tijdelijk verzadigd raakt en geen vocht zal opnemen uit de verse potgrond. Zo zal u geen vreemde, ongelijkmatige verkleuringen op de terracotta potten krijgen, en krijgen ze een mooie egale kleur. 

#5 Jaarlijkse verzorging

Naast de grondige poetsbeurt bij het zomerklaar maken van uw tuin, kunt u ervoor kiezen om uw terracotta potten ook jaarlijks te behandelen met een speciale terracotta sealer. Dit helpt om het poreuze oppervlak te beschermen en de levensduur van de pot te verlengen. Dit kan u eenmaal per jaar doen, maar is niet essentieel, bijvoorbeeld wanneer u liever een bepaalde patina behoudt. 

Terracotta, een pot voor het leven

Bij Terra Collection zijn we trots op het leveren van de mooiste terracotta producten, met de hand gemaakt door ambachtslieden die werken in familiebedrijven die reeds dateren uit de jaren 1600. Omdat het gaat om een natuurlijk en ambachtelijk proces, worden onze potten geproduceerd in kleine aantallen, wat maakt dat elk stuk uniek is.

Onze potten worden gemaakt van de fijnste Impruneta klei, een materiaal dat bekend staat om zijn uitstekende kwaliteit en bestendigheid tegen verschillende weersomstandigheden. Dankzij de chemische samenstelling van deze klei en de hoge temperaturen die tijdens het bakproces worden gebruikt, zijn onze potten bestand tegen de strengste winters.

Onze terracotta potten zijn ontworpen om een leven lang mee te gaan en te verouderen met gratie. Na verloop van tijd zullen ze een prachtige natuurlijke patina ontwikkelen, een teken van hun leeftijd en karakter. Met de juiste zorg en onderhoud, zal uw terracotta pot een blijvende schoonheid zijn die uw tuin zal verrijken gedurende vele jaren​.

Voor meer tips en advies, of om onze collectie van handgemaakte terracotta potten uit Impruneta te bekijken, bezoek onze webshop of neem contact met ons op.